6 handige weetjes om je parasol te onderhouden

Zorg dat je parasols er altijd piekfijn uit zien


Je terras is het visitekaartje van je zaak. Als het terras uit staat, is dat het eerste wat mensen zien. En je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Een defecte of vuile parasol straalt een negatieve boodschap uit: ‘Die uitbaters verzorgen hun spullen niet.’ Je hoort de mensen dan meteen denken: ‘Als ze hun parasols niet verzorgen, hoe zal het eten daar dan zijn?’

 • Een parasol staat in een heel seizoen vaker dicht dan open: je sluit hem ’s nachts, op je wekelijkse sluitingsdag en in je jaarlijkse vakantie. Gebruik je beschermhoes. Dan vervuilt je parasol niet als hij dicht staat. Bovendien gaat de stof dan minstens twee keer zo lang mee.
 • Als de stof toch vuil wordt, poets hem dan. Volg de reinigingsvoorschriften van je fabrikant.
 • Een professionele fabrikant biedt ook winterservice aan. Laat je parasol na elk seizoen grondig en professioneel reinigen. Vraag raad aan je leverancier.

Vermijd vervuiling door te kiezen voor de juiste kleur


Op het ene terras vervuilen parasols sneller dan op het andere. Dat hangt van veel omstandigheden af: een bos in de buurt, vervuiling door verkeer.

 • Bomen geven groen af. Dat zie je minder op een groene parasol.
 • Verkeersvervuiling maakt grijs en zwart. Dat zie je natuurlijk minder op grijze of zwarte stof.
 • Op sommige stofkleuren en stoftypes zie je vervuiling sneller of juist minder snel.

Voorkom vervuiling


Niemand poetst graag. Ik toch niet. Beter voorkomen dan genezen, is mijn motto. Maar alles wordt natuurlijk vuil. We wassen regelmatig onze kleren en poetsen de auto regelmatig blinkend schoon. Maar onze parasols? Die laten we weken, maanden of zelfs jaren vervuilen. Tot het te laat is en ze niet meer schoon te krijgen zijn. Jammer van de investering. Die is nu helemaal verloren. Hoe zorg je ervoor dat je parasol minder snel vervuilt?

 • Doe je parasol dicht als je hem niet gebruikt. Een parasol die dicht staat, vangt minder vuil dan een open parasol. Bedenk: als je sluitingsdagen, nachten, regendagen en andere sombere dagen samentelt, staat je parasol regelmatig dicht.
 • Gebruik een beschermhoes. Alle tijd dat je parasol dicht staat, wordt die hoes vuil in plaats van je parasol. De hoes is gemakkelijker en veel voordeliger te vervangen.
 • Voorkom vervuiling ook door de juiste kleur te kiezen.

Maak je parasol regelmatig schoon


Dat spreekt voor zich. Een wit hemd dat je nooit wast, vervuilt erg snel. Na een paar weken (of zelfs dagen) krijg je het nooit meer schoon. Het is voor de vuilnisbak of je kunt er de schoenen mee poetsen. Zo gaat het natuurlijk ook met je parasol. Hoe vuiler je hem laat worden, hoe moeilijker je hem kunt reinigen.

 • Dagelijks onderhoud: vooral vogelpoep laat je beter niet op het doek liggen. Het zet zich vast, het vreet in en na een paar weken krijg je het al niet meer weg. Wrijf er niet op als het nog nat is, want dan spreid je alles uit. Gewoon laten drogen en dan met een zachte, droge borstel afwrijven. Als het nodig is, gebruik je speciaal ontwikkelde onderhoudsproducten. Die vind je bij je leverancier.
 • Vervuilt je parasoldoek snel? Poets het dan regelmatig. Pas op voor krimp: dan past je doek niet meer op het montuur. Volg de reinigingsvoorschriften in je handleiding.
 • Reinig je parasol op het eind van elk seizoen grondig vóór je hem opbergt. Anders kan het vuil de hele winter lang vastklitten. In het slechtste geval gaat je doek zelfs rotten.

Doe een beroep op een winterservice


Berg je je parasols in de winter op? Liggen ze in de weg? Dat is niet alleen bij jou het geval. Als je investeert in sterke parasols, wil je er natuurlijk ook in de winter zorg voor dragen. Daarvoor bestaat er professionele hulp.

 • Laat je parasol op het eind van het terrasseizoen ophalen.
 • Je leverancier zal hem in de winter reinigen, herstellen en stockeren.
 • In het begin van het volgende seizoen plaatst een gespecialiseerd team je parasols weer netjes terug. En jij kunt zonder kopzorgen het nieuwe seizoen beginnen.

Winterservice

“Onze parasols gaan nu al negen jaar mee en zien er nog altijd jong en fris uit. Een professioneel serviceteam haalt ze op het eind van de zomer weg. De fabrikant reinigt in de winter de doeken en de frames en bergt ze deskundig op. Bij het begin van de lente plaatsen ze onze parasols terug.”

Driesterrenchef Geert Van Hecke (De Karmeliet, De Refter, Zet’Joe)

Zo berg je zelf je parasol op


Kies je ervoor je parasols zelf weg te bergen? Volg dan deze tips:

 • Gebruik altijd een goede beschermhoes. Ook in de winter kan je parasoldoek vervuilen of schade oplopen.
 • Zet je parasol nooit schuin tegen een wand. Zet hem verticaal rechtop of leg hem horizontaal neer. Als je hem neerlegt, leg er dan geen andere spullen bovenop. Zorg voor steun over de hele lengte van je parasol. Leg hem bijvoorbeeld niet op schragen. Anders belast je een tweetal plekken met het volledige gewicht.
 • Elk jaar bellen klanten me na de winter omdat hun doek aangevreten is door muizen of andere knaagdieren. Als je parasol rechtop staat hebben muizen het heel moeilijk om de parasolmast op te klimmen. De kans op schade wordt veel kleiner.

Kies de juiste parasol (en je terras loopt vol)

50 parasoltips voor de horeca

Het boek van 'parasoloog' Pierre Christiaens voor de
horecaprofessional die meer uit zijn zaak wil halen.

Pierre Christiaans

"Parasoloog" en auteur

Hoe haal je meer uit je terras? Waarom zorgt de juiste parasol ervoor dat je terras meer opbrengt? En hoe kies je dan die juiste parasol?

In dit boek bundelt ‘parasoloog’ Pierre Christiaens ruim 25 jaar expertise en knowhow met parasols voor horecazaken.

Zijn bedrijf Symo Parasols is de meest bekroonde parasolproducent onder de zon.

Het meest trots is Pierre op de eretitel ‘Maestro dell’Artigianato’ van de stad Rome.

Symo Parasols creëert ook de beroemde Sywawa ‘Sunbelievable Designparasols’.

In 2007 nomineerde Unizo Pierre Christiaens als meest Creatieve Ondernemer.

Dit boek laat je meepro teren van zijn creativiteit én van zijn ondernemerszin.

Want met de juiste parasol haal ook jij meer uit je zaak.