3 waterdichte tips om je gasten te beschermen tegen de regen

Een ‘parasol’ betekent letterlijk ‘tegen de zon’. Nochtans beschermt een goede parasol ook tegen de regen. In een horecazaak is dat erg belangrijk. Luister maar naar wat Geert Van Hecke, Gert De Mangeleer en Joachim Boudens hierover zeggen:

Zon én regen

“Ik haat eten in de zon. En natuurlijk ook in de regen. Daarom moet een parasol zowel beschermen tegen de zon als tegen de regen. Voor mij zijn beide even belangrijk.”

Driesterrenchef Geert Van Hecke (De Karmeliet, De Refter, Zet’Joe)

We hoeven binnen geen plaatsen meer vrij te houden

“Later op de avond wordt het fris en donker. Veel klanten zouden dan tussen twee gerechten door naar binnen verhuizen. Chaos. Dankzij de verwarming en de verlichting in onze parasols kunnen onze gasten nu comfortabel buiten blijven. Ook de waterdichte stof zorgt dat mensen niet bij de minste regen naar binnen vluchten. Nu houden we binnen geen plaatsen meer vrij. We laten meer gasten toe en boeken extra omzet op regenachtige dagen en frisse avonden.”

Sommelier Joachim Boudens (driesterrenrestaurant Hertog Jan en Bistro LESS)

Kies grote parasols om beter te beschermen tegen de regen

Denk aan de paraplu waarmee je over straat loopt in een stevige plensbui. Die kleine plooiparapluutjes zijn gemakkelijk op te bergen en handig om mee te nemen. Maar ze beschermen je niet goed tegen de regen. Omdat ze zo klein zijn, valt de regen gewoon schuin onder de paraplu en je wordt toch nat. Zo gaat dat ook met parasols. Hoe groter de parasol, hoe beter je beschermd bent tegen de regen (overigens ook tegen de zon).

  • Kleine parasols beschermen je nauwelijks tegen de regen.
  • Bij verschillende kleine parasols naast elkaar regent het gewoon tussen de parasolletjes door.
  • Hoe groter de parasol, hoe beter je je gasten, je tafels en de bediening beschermt. Een parasol van pakweg 5 bij 5 meter houdt 25 vierkante meter droog.

Gebruik gootjes om ook tussen je parasols de regen af te voeren

Het regenwater loopt van je parasol af en druppelt langs de rand op de grond. Daardoor krijg je regen tussen twee parasols. Als de regen schuin valt, krijg je zelfs nattigheid onder je parasols. Dat is gemakkelijk te verhelpen door een goot tussen twee parasols te hangen.

  • Let erop dat je goten zo gemaakt zijn dat je het water langs één kant kunt laten aflopen. Zo kun je kiezen aan welke kant de regen afdruppelt.
  • Biedt je leverancier ook goten aan? Vraag ernaar.
  • Een professionele parasolgoot is gemakkelijk te bevestigen, gemakkelijk af te nemen en gemakkelijk op te bergen. Bespreek dat vooraf zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Aan de zijkant van de laatste parasol kun je geen goot hangen. Dat kan alleen tussen twee parasols. Wat doe je dan aan de buitenkant? Bij veel terrassen staan daar vaste windschermen. Als dat niet zo is, kun je ook windschermen aan je parasol hangen.

Gebruik zijzeilen aan de buitenkant van je parasols


  • Heb je vaste windschermen rond je terras? Overweeg dan zijzeilen die je parasols met je windschermen verbinden. Zo hou je de meeste regen buiten.
  • Heb je geen vaste windschermen? Vraag naar zijwanden van textiel.
  • Zorg dat je klanten zich niet opgesloten voelen. Doorzichtig textiel geeft een gevoel van ruimte. Bovendien kun je dan lekker ‘door het venster’ naar de omgeving kijken.

Kies de juiste parasol (en je terras loopt vol)

50 parasoltips voor de horeca

Het boek van 'parasoloog' Pierre Christiaens voor de
horecaprofessional die meer uit zijn zaak wil halen.

Pierre Christiaans

"Parasoloog" en auteur

Hoe haal je meer uit je terras? Waarom zorgt de juiste parasol ervoor dat je terras meer opbrengt? En hoe kies je dan die juiste parasol?

In dit boek bundelt ‘parasoloog’ Pierre Christiaens ruim 25 jaar expertise en knowhow met parasols voor horecazaken.

Zijn bedrijf Symo Parasols is de meest bekroonde parasolproducent onder de zon.

Het meest trots is Pierre op de eretitel ‘Maestro dell’Artigianato’ van de stad Rome.

Symo Parasols creëert ook de beroemde Sywawa ‘Sunbelievable Designparasols’.

In 2007 nomineerde Unizo Pierre Christiaens als meest Creatieve Ondernemer.

Dit boek laat je meepro teren van zijn creativiteit én van zijn ondernemerszin.

Want met de juiste parasol haal ook jij meer uit je zaak.