4 onmisbare tips die je parasol staande houden in de wind

Wind is de grootste vijand van je parasol. De gevolgen kunnen vreselijk zijn. Dat getuigen deze waargebeurde verhalen:

Leer hier hoe je ervoor kan zorgen dat jouw parasols stevig staan bij hevige wind:

Kies stevige parasols


Natuurlijk zal elke leverancier je vertellen dat zijn parasols sterk zijn. Tot je ze begint te gebruiken. Laat je niets wijsmaken.

 • Vraag je leverancier waarom zijn parasols sterker zijn dan andere parasols. De diameter van de mast en de doorsnede van de baleinen zijn heel belangrijk. Ook de wanddikte van de buizen speelt een rol.
 • Veel goedkopere parasols hebben een mast in twee delen. De verbinding tussen de twee delen van de mast is een zwak punt. Daar zal je parasol vaak het eerst verzwakken of zelfs breken.
 • Ook het materiaal is belangrijk. De ene houtsoort buigt en barst bijvoorbeeld veel gemakkelijker dan de andere.

Vraag een windgarantie – op papier


De snelheid van de wind wordt gemeten met de schaal van Beaufort. De meeste leveranciers durven geen cijfers te noemen. Maar als professionele uitbater van een horecazaak heb je daar natuurlijk wel recht op. Een goede leverancier durft op papier te zetten hoeveel wind elke parasol verdraagt.

 • Vraag je leverancier een schriftelijke windgarantie.
 • Laat je parasols nooit onbewaakt open staan. Je weet nooit zeker welk weer het straks wordt. Sluit dus altijd je parasols als er niemand in de buurt is die ze snel kan sluiten als dat nodig is.
 • Handel als een goede huisvader en neem geen risico. Sluit gewoon altijd je parasols bij hevige wind. Je klanten zitten dan toch niet meer op je terras.

Hou het weerbericht in het oog


Hoe kom je te weten wanneer er felle wind op komst is?

 • De simpelste manier is het weerbericht volgen. Maar zijn de voorspellingen wel altijd juist? Hou dus ook altijd het weer op je terras in het oog. En sluit bij de minste twijfel je parasols.
 • Installeer op je smartphone de app AlertsPro. Daarmee kun je een bericht krijgen als er een weerwaarschuwing is voor het gebied waarin je terras staat. Vraag ook je medewerkers om die app te installeren en om je parasols meteen te sluiten als er een waarschuwing komt.
 • Pas op met weersvoorspellingen. Die geven vaak de gemiddelde windkracht. Maar het zijn de hevigste windstoten die je parasol omver blazen.

Kies gerust voor een parasol zonder windgat


Sommige parasols hebben een windgat in het dak: een flap stof over een gat in het midden van de parasol. Door dat gat kan wind ontsnappen. Klinkt misschien logisch, maar toch twijfel ikzelf sterk aan het nut van zo’n windgat. Omdat het maar klein is in verhouding tot de hele parasol. En vooral omdat de wind meestal niet van onder de parasol naar boven door het windgat blaast.

 • De meeste wind waait horizontaal en duwt dus tegen de zijkant van het dak. Dan heeft een windgat geen enkel nut. Integendeel: ook de losliggende flap stof kan wind vangen, waardoor je parasol zelfs nog eerder omvalt. De wind krijgt méér in plaats van minder grip op je parasol.
 • Fabrikanten van grote parasols (4 meter en meer) werken meestal zonder windgat. Zorg dat de stof strak gespannen staat, dan heeft de wind er minder vat op. En als je je parasol goed verankert, kan hij gewoon niet omwaaien.
 • Heb je toch stormschade? Soms is stormschade aan je parasols gedekt door je brandverzekering. Lees je polis na of vraag het aan je makelaar.

Kies de juiste parasol (en je terras loopt vol)

50 parasoltips voor de horeca

Het boek van 'parasoloog' Pierre Christiaens voor de
horecaprofessional die meer uit zijn zaak wil halen.

Pierre Christiaans

"Parasoloog" en auteur

Hoe haal je meer uit je terras? Waarom zorgt de juiste parasol ervoor dat je terras meer opbrengt? En hoe kies je dan die juiste parasol?

In dit boek bundelt ‘parasoloog’ Pierre Christiaens ruim 25 jaar expertise en knowhow met parasols voor horecazaken.

Zijn bedrijf Symo Parasols is de meest bekroonde parasolproducent onder de zon.

Het meest trots is Pierre op de eretitel ‘Maestro dell’Artigianato’ van de stad Rome.

Symo Parasols creëert ook de beroemde Sywawa ‘Sunbelievable Designparasols’.

In 2007 nomineerde Unizo Pierre Christiaens als meest Creatieve Ondernemer.

Dit boek laat je meepro teren van zijn creativiteit én van zijn ondernemerszin.

Want met de juiste parasol haal ook jij meer uit je zaak.