8 wegwijzers naar de juiste kleur voor je parasol

Of je een kleur mooi vindt is erg persoonlijk. De ene houdt van wit, de andere verkiest zwart. Over de schoonheid van kleuren valt niet de discussiëren. Toch zijn er enkele handige tips die je helpen de juiste kleur de kiezen voor de parasols in jouw zaak.

Vermijd sommige kleuren


De kleur van de stof verkleurt bij felle zon het licht onder je parasol. Als je dan een lekker vanille-ijsje of een heerlijk stukje witte vis opdient, ziet die er niet meer maagdelijk wit uit. We eten ook met onze ogen en witte vis die er niet maagdelijk wit uitziet, smaakt niet echt.

 • Vermijd daarom parasols in gele en oranje tinten.
 • Vraag advies aan je parasolexpert: hij weet hier alles van.

Donkere of lichte tinten?


Zwarte parasols zijn erg mooi, vind ik. Maar in sommige omstandigheden, zoals bij grijs en regenachtig weer, kan de sfeer onder een donkere parasol te somber worden. Dat heb je vooral als verschillende grote parasols dicht bij elkaar staan.

Eenvoud is niet eenvoudig

“Wij hebben veel aandacht besteed aan de architectuur van ons restaurant. De inrichting is sober en eenvoudig. De vorm en de kleur van onze parasols moeten daar naadloos op aansluiten. Het terras en het gebouw vormen één geheel. We zijn blij dat we onze parasols met veel zorg uitkozen. Zelfs de kwaliteit en de uitstraling van de parasolstof dragen bij aan de authentieke uitstraling van onze hoeve.”

Driesterrenchef Gert De Mangeleer (Hertog Jan en Bistro LESS)

Vermijd vervuiling door te kiezen voor de juiste kleur


Op het ene terras vervuilen parasols sneller dan op het andere. Dat hangt van veel omstandigheden af: een bos in de buurt, vervuiling door verkeer.

 • Bomen geven groen af. Dat zie je minder op een groene parasol.
 • Verkeersvervuiling maakt grijs en zwart. Dat zie je natuurlijk minder op grijze of zwarte stof.
 • Op sommige stofkleuren en stoftypes zie je vervuiling sneller of juist minder snel.

Gebruik kleur om je parasols te laten passen bij je exterieur


Als we kleren aantrekken, zorgen we ervoor dat de kleuren mooi bij elkaar passen. In je interieur let je er minutieus op dat elke tint piekfijn past in het geheel. Doe dat ook op je terras. Zorg dat je buitenkamer dezelfde sfeer en aandacht uitstraalt als de binnenkant van je zaak.

 • Welke kleur hebben je tafelkleden en je servies?
 • Welke kleur past het best bij je tafels en je stoelen?
 • Zorg ook dat je parasols niet vloeken met je gevel of je gebouw.

Wit is altijd schoon

“De kleur was erg belangrijk voor onze parasols. We wilden dat ze goed pasten bij de inrichting van ons terras. We werken met speciale tegels in zwart-wit. Daarom wilden we ook parasols in een van die kleuren. Zwart trekt meer warmte aan dan wit. En wit oogst frisser en zomers. Daarom kozen we voor wit.”

Driesterrenchef Geert Van Hecke (De Karmeliet, De Refter, Zet’Joe)

Val op met kleur


Ligt je terras tussen andere terrassen? Waarom niet kiezen voor een kleur of een combinatie van kleuren die extra aandacht trekt? Opvallen is de boodschap. Je parasols moeten passen bij de andere elementen van je zaak, maar niet bij de parasols van je buren. Spring er gerust uit.

En wat denkt de burgemeester ervan?


Is je terras zichtbaar vanaf de openbare weg? Prima. Zo valt het beter op en trek je nog meer klanten aan. Maar pas op: veel steden en gemeenten nemen kleurbeperkingen op in hun terrasreglement. Kijk dat na op de website of vraag het aan de verantwoordelijke ambtenaar.

Bescherm jezelf en je gasten tegen de gevaarlijke uv-stralen van de zon

De zon zendt gevaarlijke ultravioletstralen uit die onze huid zwaar beschadigen. Verbranding van je huid door uv-stralen veroorzaakt huidkanker. Een parasolstof van de juiste kwaliteit houdt die stralen tegen. Dickson is een fabrikant van zonweringstof die elke individuele kleur test op de Ultraviolet Protection Factor of UPF, de mate waarin de stof die gevaarlijke zonnestralen tegenhoudt en je huid beschermt. Een professioneel expert geeft u het juiste advies.

 • UPF12+ houdt minstens 90% van alle uv-stralen tegen.
 • UPF30+ houdt minstens 95% van alle uv-stralen tegen.
 • UPF50+ houdt 100% van alle uv-stralen tegen.

Eis tien jaar garantie tegen het verkleuren van je parasolstof

Je kent ze toch? Die vuile, vale parasols waarvan de kleur helemaal vervaagt. Eerst waren ze bijvoorbeeld rood en na één of hooguit twee seizoenen is de kleur verschoten door de zonnestralen. Daar gaat het zorgvuldig opgebouwde imago van je zaak. Als je parasols er oud en versleten uitzien, welke indruk maak je dan op je klanten?

 • De meeste mensen denken dat elke stof van elke parasol verkleurt in de zon.
 • Toch vervaagt de ene kleur meer dan de andere: de stofkwaliteit en de manier van kleuren hebben een grote invloed.
 • Dickson geeft tien jaar garantie tegen het verkleuren van je stof, zelfs als je parasols in de woestijn staan.
In klassiek textiel worden kleurstoffen toegevoegd aan de oppervlakte van de draden of van het weefsel. Zo komt de kleur niet verder dan de buitenkant en verdwijnt of vervaagt ze na een tijd. Denk aan de kleur van een radijs.
Duurzame kwaliteitsparasols worden meestal gemaakt op basis van in de massa geverfd acryl. De kleurpigmenten worden al tijdens het productieproces gemengd in het hart van de vezels zelf, zelfs vóórdat er draden van gemaakt worden. Daardoor vervaagt de kleur niet en is ze niet weg te wassen. De kleur zit door en door in de stof, zoals bij een wortel.

Kies de juiste parasol (en je terras loopt vol)

50 parasoltips voor de horeca

Het boek van 'parasoloog' Pierre Christiaens voor de
horecaprofessional die meer uit zijn zaak wil halen.

Pierre Christiaans

"Parasoloog" en auteur

Hoe haal je meer uit je terras? Waarom zorgt de juiste parasol ervoor dat je terras meer opbrengt? En hoe kies je dan die juiste parasol?

In dit boek bundelt ‘parasoloog’ Pierre Christiaens ruim 25 jaar expertise en knowhow met parasols voor horecazaken.

Zijn bedrijf Symo Parasols is de meest bekroonde parasolproducent onder de zon.

Het meest trots is Pierre op de eretitel ‘Maestro dell’Artigianato’ van de stad Rome.

Symo Parasols creëert ook de beroemde Sywawa ‘Sunbelievable Designparasols’.

In 2007 nomineerde Unizo Pierre Christiaens als meest Creatieve Ondernemer.

Dit boek laat je meepro teren van zijn creativiteit én van zijn ondernemerszin.

Want met de juiste parasol haal ook jij meer uit je zaak.