De 4 belangrijkste kwaliteiten
van de beste parasolstof

Velen zeggen dat de stof het belangrijkste onderdeel is van de parasol. Of dat nu klopt of niet, ze is sowieso erg belangrijk. Het is de stof die bepaalt of je parasol voldoende beschermt tegen de zon en de regen. Of hij je huid beschermt tegen de gevaarlijke uv stralen van de zon. Wil je de naam van je zaak op de stof drukken ? Dan moet je weten of dat kan op die stof. En wil je vermijden dat je parasol er al na één seizoen vaal en afgekleurd uitziet ? Dan moet je de juiste parasolstof kiezen.

Zorg dat je parasolstof waterdicht is


  • Niet elke stof is regendicht. Veel parasols druppelen door als het regent. Je gasten worden nat.
  • Vraag je leverancier om op papier te bevestigen dat je parasols beschermen tegen de regen.
  • De technische term voor waterdichtheid van een stof is de ‘waterkolom’. Eis van je leverancier een waterkolom van minstens 35 cm als je parasol schuin afloopt. Bij een plat parasoldak kan het water niet weglopen. Dan heb je een waterkolom van minstens 100 cm nodig. Een professionele leverancier heeft al die essentiële gegevens direct bij de hand.

Zon én regen

“Ik haat eten in de zon. En natuurlijk ook in de regen. Daarom moet een parasol zowel beschermen tegen de zon als tegen de regen. Voor mij zijn de twee even belangrijk.”

Driesterrenchef Geert Van Hecke (De Karmeliet, De Refter, Zet’Joe)

Waterdicht in cijfers

De waterkolom dient om te meten tegen hoeveel waterdruk een stof bestand is voordat er water doordringt. Dat wordt gemeten in een laboratorium. Op de stof komt een cilinder, een kolom van 100 cm². Die wordt traag gevuld met water tot er drie druppels door de stof sijpelen. De hoogte van het water in de cilinder, is de waterkolom. Hoe hoger de waterkolom, hoe hoger de druk waar de stof tegen bestand is.

Bescherm jezelf en je gasten tegen de gevaarlijke uv-stralen van de zon

De zon zendt gevaarlijke ultravioletstralen uit die onze huid zwaar beschadigen. Verbranding van je huid door uv-stralen veroorzaakt huidkanker.

Een parasolstof van de juiste kwaliteit houdt die stralen tegen. Dickson is een fabrikant van zonweringstof die elke individuele kleur test op de Ultraviolet Protection Factor of UPF, de mate waarin de stof die gevaarlijke zonnestralen tegenhoudt en je huid beschermt.

Een professioneel expert geeft u het juiste advies.

  • UPF12+ houdt minstens 90% van alle uv-stralen tegen.
  • UPF30+ houdt minstens 95% van alle uv-stralen tegen.
  • UPF50+ houdt 100% van alle uv-stralen tegen.

Eis tien jaar garantie tegen het verkleuren van je parasolstof

Je kent ze toch? Die vuile, vale parasols waarvan de kleur helemaal vervaagt. Eerst waren ze bijvoorbeeld rood en na één of hooguit twee seizoenen is de kleur verschoten door de zonnestralen. Daar gaat het zorgvuldig opgebouwde imago van je zaak. Als je parasols er oud en versleten uitzien, welke indruk maak je dan op je klanten?

  • De meeste mensen denken dat elke stof van elke parasol verkleurt in de zon.
  • Toch vervaagt de ene kleur meer dan de andere: de stofkwaliteit en de manier van kleuren hebben een grote invloed.
  • Dickson geeft tien jaar garantie tegen het verkleuren van je stof, zelfs als je parasols in de woestijn staan.
In klassiek textiel worden kleurstoffen toegevoegd aan de oppervlakte van de draden of van het weefsel. Zo komt de kleur niet verder dan de buitenkant en verdwijnt of vervaagt ze na een tijd. Denk aan de kleur van een radijs.
Duurzame kwaliteitsparasols worden meestal gemaakt op basis van in de massa geverfd acryl. De kleurpigmenten worden al tijdens het productieproces gemengd in het hart van de vezels zelf, zelfs vóórdat er draden van gemaakt worden. Daardoor vervaagt de kleur niet en is ze niet weg te wassen. De kleur zit door en door in de stof, zoals bij een wortel.

Wil je een logo of je naam op je parasol ?


In tip 1 hierboven wijzen we erop dat je best een waterafstotende parasolstof kiest. Zo hou je de regen buiten.

Een nadeel daarvan is dat je parasolstof vloeistoffen afstoot. Dus ook drukinkten. Daardoor zijn parasolstoffen moeilijk te bedrukken.

Als je een logo of de naam van je zaak op je parasol wil drukken, bespreek dat dan vooraf met je leverancier. Vraag dat die je op papier garandeert dat het kan.

Kies de juiste parasol (en je terras loopt vol)

50 parasoltips voor de horeca

Het boek van 'parasoloog' Pierre Christiaens voor de
horecaprofessional die meer uit zijn zaak wil halen.

Pierre Christiaans

"Parasoloog" en auteur

Hoe haal je meer uit je terras? Waarom zorgt de juiste parasol ervoor dat je terras meer opbrengt? En hoe kies je dan die juiste parasol?

In dit boek bundelt ‘parasoloog’ Pierre Christiaens ruim 25 jaar expertise en knowhow met parasols voor horecazaken.

Zijn bedrijf Symo Parasols is de meest bekroonde parasolproducent onder de zon.

Het meest trots is Pierre op de eretitel ‘Maestro dell’Artigianato’ van de stad Rome.

Symo Parasols creëert ook de beroemde Sywawa ‘Sunbelievable Designparasols’.

In 2007 nomineerde Unizo Pierre Christiaens als meest Creatieve Ondernemer.

Dit boek laat je meepro teren van zijn creativiteit én van zijn ondernemerszin.

Want met de juiste parasol haal ook jij meer uit je zaak.